Somatic Experiencing

Jouw lichaam vertelt Jouw verhaal

Het is mijn intentie om je te ondersteunen naar het (opnieuw) verbinden met jezelf en je innerlijke balans. Het leven is balans, alles is constant op zoek naar een balans. Wanneer iets uit balans raakt gaat het op zoek naar een nieuwe balans.


Soms zijn er momenten in het leven die zo een diepe indruk op ons maken dat ze de kracht hebben onze innerlijke balans  te verstoren. Die overweldigende gevoelens kunnen het lichaam en het brein overspoelen en ons meenemen in een stroomversnelling. We lijken onszelf kwijt te zijn. Ons gevoel van veiligheid en verbondenheid lijkt verdwenen.


Ons lichaam geeft ons de signalen en kan ons helpen hier weer uit te komen. Door samen te luisteren naar jouw lichaam en je lichaam te volgen kan de geblokkeerde energie loslaten. Dan kan het genezings- en herstelproces beginnen. Je kunt (opnieuw) verbinden met jouw levenskracht, jouw compassie en je innerlijke balans.

Somatic Experiencing (SE)¬†is een psychosomatische methode voor het helen van trauma. Deze methode richt zich in de eerste plaats op de effecten van trauma in ons lichaam (soma). Sensaties zijn de taal van ons lichaam, het ervaren van sensaties is daarom de ingang tot verwerking van een trauma.¬†Begrip van hoe lichaam en geest samenwerken en elkaar¬†be√Įnvloeden¬†zijn essentieel in het traumasensitief werken. Om traumasensitief te werken is er genoeg draagkracht en stabiliteit in het systeem nodig om te kunnen kijken naar wat er op dit moment speelt. Druppelsgewijs laten we het lichaam zelf de regulatie die het nodig heeft voor herstel en genezing bepalen.¬†Wanneer je vanuit verbondenheid kijkt en voelt wordt de zelfregulatie van het lichaam ondersteunt en gaat het zelf op zoek naar balans.

 

Tijdens de sessies maken we gebruik van lichaamsgerichte methoden om (opnieuw) in verbinding te komen met jezelf en eventueel onderliggend trauma te helen. We combineren combineren gesprekken met beweging, ademhaling en aanraking. Daardoor kan je lichaam de vastgezette energie van onverwerkte ervaringen langzaam loslaten en zichzelf genezen.