The Bowl of Light

Het verhaal van de Kom van Licht zoals verteld in het boek  “Tales from the Night Rainbow”

Elk kind dat geboren word, heeft bij de geboorte een kom van volmaakt licht. Als er goed voor het licht gezorgd wordt, zal het in kracht toenemen en kun je alle dingen doen: zwemmen met de haai, vliegen met de vogels, alles weten en begrijpen.

Als je echter afgunstig of jaloers wordt, laat je een steen in je Kom van Licht vallen en een deel van het Licht gaat uit. Licht en steen kunnen niet dezelfde ruimte innemen. Als je doorgaat met het plaatsen van stenen in de Kom van Licht, zal het Licht uitgaan en zul je een steen worden. Een steen groeit niet en beweegt niet.

Als je het op enig moment beu wordt om een steen te zijn, hoeft je alleen maar de kom ondersteboven te draaien en de stenen zullen wegvallen en het Licht zal weer groeien.

 

— Kailiʻohe Kameʻekua

Tales from the Night Rainbow

Dit verhaal is de basis van de Traditionele Hawaiiaanse manier van genezen, denken en zijn. Het is de basis van hun levenswijze. Het Ho’oponopono Proces is een proces om deze stenen (pohaku’s) uit je kom van licht te halen door vergeving te geven, door dankbaar te zijn, door onvoorwaardelijk te houden van (“aloha”). Daarmee wordt alles weer pono, goed en rechtvaardig, zodat jouw licht weer volop kan schijnen.