The Art of Hula

Hula – Hawaiiaanse Dans

 

Hula is de inheemse Hawaiiaanse dans. Hula is een eeuwenoude culturele praktijk en een vorm van gebed die dans, zang, drum, verhalen vertellen, poëzie en spiritualiteit combineert tot een onvergetelijke kunstvorm. 

 

De dans wordt vandaag de dag bewaard en voortgezet door Hula halau (Hula-scholen), verspreid over de hele wereld, elk met zijn eigen stijl en expressie. 

 

Hula dansen betekent het rijk van gebed, transcendentie en verbinding betreden. Het is een plek waar je in één lijn kunt komen, waarbij tijd en ruimte worden overbrugd, waar je met je voorouders kunt communiceren; de bossen, de wind, de bomen… en waar je je voorouders via jou laat communiceren.

 

Hula is de onvoorwaardelijke liefde voor alles wat leeft, voor alles wat is, voor alles wat was tot uiting brengen in dans. 

Hula is veel meer dan alleen een simpele dans. Het is een complexe manier van het vertellen van verhalen met vloeiende bewegingen en mele (chants of zingen). De Hula was een oude Hawaiiaanse manier om hun geschiedenis vast te leggen en deze door te geven aan toekomstige generaties.